13 Kasım 2010 Cumartesi

hayvan derilerini nasıl muhafaza etmeliyiz?

malum türkiye de her yıl trilyonlarca kayıp oluyor sırf bu yüzden, ama para direkt olarak cebimizden nakit olarak çıkmadığı için umursamıyoruz; çünkü zekiyiz...

ilk önce sıyırma işlemini çok iyi yapmamız gerekir, deride yapacağımız küçük bıçak kesikleri o derinin kalitesini çok büyük ölçüde azaltır.ülkemizde de en çok karşılaşılan durum budur zaten.onun bu işi bilen kişilerin kesimi yapması çok daha doğru olur ama hadi bunu direk atlayalım çünkü özgüvenli türk erkekleri söz konusu olunca fazla konuşmaya gerek yok...

derinin yaklaşık %65 i sudur, ilk önce bu suyu deriden uzaklaştırmak gerekir ki mikroorganizma faaliyetini elimizden geldiğince azaltalım ve kızışmayı engelleyelim...peki bunu en güzel engelleme yolu nedir dersek tabii ki tuzlamak, büyük kaya tuzu ile iyice ovmamız gerekir deriyi.tuz difüzyon yolu ile derinin içine kadar işler ve hidroskobnik etki ile deride bulunan fazla suyu dışarı çekmiş olur ve böylece su oranı %40 a kadar geriler; bu oranda bakteri faaliyetleri ve gelişmeleri büyük oranda engellenmiş olur.çünkü bakteriler konsantre tuz çözeltileri içinde kendi bünyelerindeki nemin bir kısmını plazmoliz yolu ile dışarı vermiş olur.

koyun veya keçi derileri biraz daha yağlı oldukları için kızışma olayı daha çok görülür, ondandır ki küçükbaş hayvanlarda kullanılan tuz miktarı daha fazladır.

bir de bu derileri serin yerde tutmak gerekir...bu kadar...

vay be aklımda iyi kalmış bu kadar şey...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder