11 Kasım 2010 Perşembe

süt ürünlerini alırken dikkat edilmesi gerekenler

evet gençler,

dikkat edilecek şeylerin hepsini yazmayacağım tabii ki, sadece başlık böyle daha güzel dedim...

şimdi peynir, süt veya ayran alırken eminim dikkatinizi çekmiştir; bazen kaplarının üstü hafif bombeli olur, şişmiş gibi..işte onu gördüğünüz anda anlayın ki içeride propiyat veya asetat fermentesi olmuştur ve haliyle karbondioksit gazı çıkartıp şişkinlik vermişti ambalaja...hatırlarsanız eskiden marketlerde patlayan sütler olurdu, onların sebebi de bu olaydı...yani böyle ürünleri görünce almayın, hatta kaçın...ama çoğu marka için büyük bir kayıptır bu, isimleri lekelensin istemezler.Ondandır ki eğer bir sütün üzerinde üretim tarihi 13 eylül yazıyorsa onun 7-10 gün bekleme odasında bir geçmişi vardır...bu bekleme besin değerinde bir azalma veya artmaya sebep olmaz ama isim işte...

bir de hani delik peynirler olur ya, gözlü peynirler denir onlara...çoğu peynir de istenmeyen bir özelliktir o...bazı peynirler kendiliğinden gözlüdür ama bazı özellikle beyaz peynirler sonradan içeride mikroorganizmaların faaliyetleri sonucu delinir...bunlar yenir mi yenir, ama yemeseniz daha iyi olur, hatta hiç yemeyin yine kaçın...zaten bu tarz peynirleri genelde indirime giren ürünlerde görürsünüz...

işin kısası süt reyonunda indirim var dendiğinde 3-5 defa düşünün, ama ön yargılıda olmayın...belki gerçekten dürüst bir indirim vardır =))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder